Πλατυποδία: «Μύθος ή πρόβλημα»;
Πλατυποδία: «Μύθος ή πρόβλημα»

Πλατυποδία: «Μύθος ή πρόβλημα»;

Η Πλατυποδία (Flat feet) είναι ένας όρος ο οποίος χρησιμοποιείται για την περιγραφή μιας πάθησης του ποδιού. Η ποδική καμάρα είναι τόσο ελαττωμένη, ώστε όταν στεκόμαστε να είναι κοντά ή να εφάπτεται στο έδαφος. Αν και πολλές φορές τα αίτια είναι κληρονομικά, μπορεί επίσης να οφείλεται σε:

• αδυναμία ή σύσπαση κάποιων μυών
• χαλάρωση τενόντων
• αντιστάθμιση κάποιου μυοσκελετικού προβλήματος

Η πλατυποδία είναι συχνό φαινόμενο. Σύμφωνα με έρευνες αφορά περίπου το 10% των παιδιών. Πολλοί ενήλικες αναρωτιούνται αν θα μπορούσαν να είχαν κάνει κάτι για την πλατυποδία τους από παιδική ηλικία, αλλά και εάν αυτό που παρατηρούν στα παιδιά τους είναι φυσιολογικό και θα ξεπεραστεί από μόνο του στο μέλλον.

Η απάντηση είναι ότι η πλατυποδία είναι μια πάθηση που πρέπει να διαγνωστεί έγκαιρα, αλλά και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα παρά τον μύθο που επικρατεί ότι σε πολλές περιπτώσεις η πλατυποδία διορθώνεται με τον καιρό.

Συμπτώματα

Αρχικά είναι μύθος ότι η πλατυποδία σχετίζεται με πόνο και πρόωρη κόπωση κατά τη βάδιση. Επίσης υπάρχει και η λανθασμένη αντίληψη ότι οι άντρες με πλατυποδία θα έχουν πρόβλημα με το στρατό και δεν θα αντεπεξέλθουν στις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

Μεγάλη επιβάρυνση λόγω της πλατυποδίας υφίσταται το γόνατο, το οποίο μπορεί να εμφανίσει διάφορες παθήσεις όπως η χονδροπάθεια της επιγονατίδας. Εξαιτίας της πλατυποδίας το εσωτερικό μέρος του ποδιού παρασύρει και τα γόνατα τα οποία έρχονται και αυτά με τη σειρά τους προς τα μέσα.

Άτομα με έντονη αθλητική δραστηριότητα μπορούν να εμφανίσουν προβλήματα στον αχίλλειο τένοντα και τα γόνατα. Αυτό δεν σημαίνει πως ένα άτομο με πλατυποδία πρέπει να σταματήσει την άθληση. Σε κάθε περίπτωση όμως, αν κάνουμε έντονη προπόνηση, θα πρέπει να δώσουμε σημασία σε κάποια συμπτώματα, όταν και αν εμφανιστούν, όπως:

• Πόνο στο πόδι που μπορεί να αντανακλά και στην έσω επιφάνεια της γάμπας
• Κλίση της φτέρνας προς τα έξω (βλαισότητα)
• Στροφή αστραγάλου προς τα μέσα

Διάγνωση

Όταν το παιδί ή ο ενήλικας που έχει πλατυποδία στέκονται όρθιοι, το πέλμα είναι επίπεδο και απουσιάζει η φυσιολογική καμάρα που υπάρχει σε όλους τους ανθρώπους.

Ένας εύκολος τρόπος αρχικής διάγνωσης που μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε, είναι να εξεταστεί το ίχνος του γυμνού πέλματος (αποτύπωμα) στην άμμο. Στο φυσιολογικό πόδι το μεσαίο τμήμα του δεν φορτίζεται και επομένως δεν αφήνει ίχνος. Με το που θα γίνει η αρχική αυτή «πρόχειρη» διάγνωση, είναι πολύ σημαντικό να γίνει έγκαιρα και επιστημονική διάγνωση κάνοντας ένα πελματογράφημα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε επίσης ότι κάθε πλατυποδία είναι µοναδική και η αντιμετώπιση που πρέπει να δοθεί οφείλει να είναι εξατοµικευµένη. Είναι απαραίτητο να γίνει σωστή και ακριβής πελµατογραφία και ανάλυση βάδισης με σύγχρονα µηχανήµατα τα οποία θα αποτυπώσουν τον τρόπο µε τον οποίο στέκεται, περπατάει ή τρέχει ένα παιδί ή ένας ενήλικας.

Πελματογράφημα

Το πελματογράφημα είναι μια εξέταση, μέσω της οποίας συλλέγονται πληροφορίες για την ανατομική μορφολογία του πέλματος (πλατυποδία, κοιλοποδία, ραιβοποδία κ.ά.), καθώς και για τις δυνάμεις που ασκούνται στα πέλματα κατά την διάρκεια της βάδισης ή στήριξης.

Στην New Cosmos Medi χρησιμοποιούμε συσκευές (πελματογράφους) εξοπλισμένες με μεγάλο αριθμό αισθητήρων πίεσης, ικανών να καταγράφουν τις πιέσεις που ασκούνται σε κάθε σημείο του πέλματος, όταν αυτό βρίσκεται σε επαφή με την επιφάνεια των πελματογράφων για ακριβή αναπαραγωγή της μορφολογίας του πέλματος.

Διαθέτουμε μάλιστα δύο πελματογράφους (πελματογράφος πίεσης-βάδισης και πελματογράφος μορφολογίας Amfit), ώστε να έχουμε τα πληρέστερα δεδομένα μορφολογίας του πέλματος του ασθενή καθώς και των πιέσεων που ασκούνται από αυτό.

Τρόποι θεραπείας

Η θεραπεία της πλατυποδίας είναι η έγκαιρη διάγνωση και η γρήγορη χρονικά εφαρμογή ένθετων ορθωτικών πελμάτων (πάτων) που ανυψώνουν την ποδική καμάρα και κρατούν την άρθρωση σε σωστή θέση.

Η χρήση των πελμάτων είναι επίσης ιδιαίτερα βοηθητική στα άτομα που επιδίδονται σε αθλητικές δραστηριότητες, δεδομένου ότι παρέχουν την κατάλληλη υποστήριξη και μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο τραυματισμών.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχουν δραστηριότητες που θα κάνουν το πόδι να χειροτερεύσει, για αυτό και δεν πρέπει το άτομο να περιοριστεί ή να στερηθεί δραστηριοτήτων. Εάν λόγω υπερβολικής δραστηριότητας, τα πόδια με πλατυποδία προκαλούν πόνο τότε ίσως η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η ξεκούραση.

Τέλος, η χειρουργική αντιμετώπιση της πλατυποδίας εφαρμόζεται στις περισσότερο σοβαρές περιπτώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην συντηρητική θεραπεία. Η χειρουργική θεραπεία θα πρέπει να εφαρμόζεται μετά από προσεκτική εξέταση όλων των παραμέτρων σε κάθε ασθενή και αποτελεί απόφαση του ειδικού ορθοπεδικού.