Ορθοστασία: Ποια προβλήματα δημιουργεί και πώς να την αντιμετωπίσετε

Ορθοστασία: Ποια προβλήματα δημιουργεί και πώς να την αντιμετωπίσετε

 • Post author:
 • Post category:Άρθρα

Οι πωλητές, οι υπάλληλοι σε εταιρείες εστίασης, οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: την ορθοστασία, η οποία έχει μακροπρόθεσμες, αλλά και βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στον οργανισμό τους.

Πρόσφατες έρευνες συμπεραίνουν ότι η ορθοστασία για πολλές ώρες συμβάλλει στη σημαντική και έντονη μυϊκή κόπωση των κάτω άκρων, αλλά και στην πιθανότητα εμφάνισης κινδύνου για μακροχρόνιο πόνο στην πλάτη και μυοσκελετικές διαταραχές.

Επίσης μπορεί σε βάθος χρόνου να προκαλέσει επώδυνα προβλήματα στη σπονδυλική στήλη, μόνιμες μυϊκές βλάβες, καθώς και οιδήματα, κιρσούς, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι επιδεινώνει την αρθρίτιδα.

Αμερικανική έρευνα στην οποία συμμετείχαν 7.000 άτομα, τα οποία οι ερευνητές παρακολουθούσαν για 12 συνεχόμενα χρόνια έδειξε ότι όσοι δουλεύουν όρθιοι έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιακά προβλήματα. Ο λόγος είναι ότι η συγκέντρωση του αίματος στα πόδια επιβάλλει αυξημένη προσπάθεια για την καρδιά, ώστε να αντλήσει το αίμα.

 

Τι πρέπει να κάνετε

Το υπόδημα λειτουργεί ως «μεσολαβητής» ανάμεσα στο ανθρώπινο σώμα και τη γη που το στηρίζει. Αντιλαμβανόμαστε αμέσως ότι το υπόδημα ίσως είναι περισσότερο σημαντικό από ότι θεωρούμε, καθώς το πέλμα είναι το ανατομικό μέρος του σώματος, το οποίο δέχεται όλο το βάρος και τη σωματική καταπόνηση που υφίσταται ο άνθρωπος.

Η χρήση ανατομικών παπουτσιών αλλά και ο συνδυασμός παπουτσιού και πρόσθετου ανατομικού πάτου μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση ή τoν περιορισμό προβλημάτων:

 • Που δημιουργούνται από: κουρασμένα πόδια, παχυσαρκία, φαρδύ κουτουπιέ, κυκλοφορικά προβλήματα, πόδια με κάλους, πολλές ώρες ορθοστασίας, εγκυμοσύνη, κότσι, πτώση μεταταρσίου, πόνοι σε γάμπες κλπ.
 • Προβλήματα όπως η πλατυποδία, κοιλοποδία, τενοντίτιδα, βλαισοποδία, ανισοσκελία, πόνοι σε αστραγάλους, πόνοι στα γόνατα, πόνοι στη μέση, νεύρωμα Morton, άκανθα πτέρνας κλπ.
 • Που απαιτούν ειδικό ιατρικό παπούτσι, όπως για περιπτώσεις μετεγχειρητικών καταστάσεων, παραμορφώσεις, σπαστικότητα ή προβλήματα κινητικότητας, χρόνιες παθήσεις όπως σακχαρώδης διαβήτης ή ρευματοειδής αρθρίτιδα κλπ.

Καλό είναι να κάνετε και ένα πελματογράφημα, ώστε να εντοπίσετε τυχόν προβλήματα βάδισης που έχετε. Το αποτέλεσμα της πελματογραφίας θα σας βοηθήσει να επιλέξετε το σωστό υπόδημα, καθώς και τον κατάλληλο ανατομικό πάτο, που θα δημιουργηθεί εξατομικευμένα για το δικό σας πρόβλημα.

 

Ποιος είναι ο σωστός τύπος παπουτσιού

Ο όρος «σωστός τύπος υποδήματος» είναι σχετικός. Τα υποδήματα μαζικής παραγωγής που βρίσκουμε στις βιτρίνες προορίζονται για τον γενικό πληθυσμό, ενώ τα ανατομικά χαρακτηριστικά κάθε ποδιού είναι διαφορετικά όχι μόνο από άτομο σε άτομο αλλά και ανάμεσα στα δύο πόδια του ίδιου ατόμου.

Σε γενικές γραμμές το «ιδανικό παπούτσι» πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

 • μαλακή σόλα για να απορροφά αποτελεσματικά τους κραδασμούς
 • εσωτερική σόλα με αντιμυκητιακή δράση
 • να είναι ελαφρύ για ξεκούραστο περπάτημα
 • σκληρή υποστήριξη στο πίσω μέρος, που αγκαλιάζει τον αστράγαλο, για μέγιστο έλεγχο πατήματος
 • υποστήριξη της ποδικής καμάρας στο εσωτερικό του υποδήματος
 • αποσπώμενο εσωτερικό πάτο
 • μικρό τακούνι (1-2 εκατοστά) για να κατανέμονται καλύτερα οι πιέσεις κατά μήκος του ποδιού.

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά θα βρείτε σε ποιοτικά αθλητικά και επιλεγμένα ορθοπεδικά υποδήματα.

Στη NewCosmosMedi διαθέτουμε ποιοτικά ανατομικά παπούτσια και ανατομικούς πάτους που μπορούν να φορεθούν σε εργασιακό χώρο ή άλλες περιστάσεις, με σκοπό την πρόληψη ή τον περιορισμό των προβλημάτων βάδισης.

Παράλληλα, η NewCosmosMedi διαθέτει δύο πελματογράφους (πίεσης και τεχνολογίας Amfit) υψηλής ποιότητας και αξιοπιστίας. Μέσω του πελματογραφήματος που διενεργείται δημιουργούνται τα ανατομικά πέλματα που αντιμετωπίζουν εξατομικευμένα τα τυχόν προβλήματα βάδισης που έχετε.