Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το διαβητικό πόδι
Τι είναι το διαβητικό πόδι
Το διαβητικό πόδι είναι ένα σύνδρομο που περιλαμβάνει αρκετές βλάβες, τις οποίες προκαλεί προοδευτικά ο σακχαρώδης διαβήτης και εντοπίζονται στο περιφερικό τμήμα του ποδιού, κυρίως στα δάχτυλα και την πατούσα. Στην πραγματικότητα το πέλμα στρέφεται προς τα κάτω και τα δάκτυλα κάμπτονται προς τα πάνω.
Πού οφείλεται
Τρεις είναι οι κύριες βλάβες στο σώμα μας, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη δημιουργία του διαβητικού ποδιού:
1. H βλάβη των νευρικών ινών (διαβητική νευροπάθεια)
2. Η μειωμένη κυκλοφορία του αίματος (βλάβη των αρτηριών της περιοχής)
3. Οι λοιμώξεις (μολύνσεις)
Η μειωμένη κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή του ποδιού αυξάνει τον κίνδυνο δημιουργίας πληγών ή νεκρώσεων και εμποδίζει την ίασή τους. Έπειτα, επειδή βλάπτονται οι περιφερικές νευρικές ίνες, μπορεί να μην αντιλαμβανόμαστε τυχόν τραυματισμούς και να μην προστατευόμαστε. Παράλληλα, η βλάβη των νευρικών ινών μπορεί να είναι υπεύθυνη για σοβαρές παραμορφώσεις του ποδιού, οι οποίες αλλάζουν τον τρόπο στήριξης και βάδισης, αυξάνοντας τον κίνδυνο τραυματισμών. Τέλος, η μακροχρόνια υπεργλυκαιμία αυξάνει την ευπάθεια σε λοιμώξεις (μολύνσεις).
Στατιστικά στοιχεία
Οι πάσχοντες από διαβήτη, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, έχουν 25 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν έναν ακρωτηριασμό, σε σύγκριση με άτομα χωρίς διαβήτη. Σύμφωνα με το Lancet/ Νοέμβριος 2005, κάθε 30 δευτερόλεπτα χάνεται ένα πόδι διαβητικού, παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο περίπου 2.000 συνάνθρωποί μας που πάσχουν από διαβήτη, οδηγούνται σε ακρωτηριασμό.
Πώς μπορεί ο διαβητικός να σώσει τα πόδια του
• Ο διαβητικός ασθενής πρέπει να διατηρεί τα πόδια του καθαρά και στεγνά και να τα εξετάζει καθημερινά για κάλους και για φλεγμονές.
• Θα πρέπει να φορά παπούτσια που έχουν καλή εφαρμογή και να δίνουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη βάση στήριξης.
• Να αποφεύγει παπούτσια με τακούνι.
• Τα καινούρια παπούτσια να φοριούνται συχνά για μικρά τακτά διαστήματα μέχρι να χαλαρώσουν.
• Να μην πλένει τα πόδια του με καυτό νερό (πάνω από 33 βαθμούς), αλλά και να αποφεύγει την επαφή με σόμπες ή θερμαντικά στρώματα γιατί μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα.
• Να ελέγχει σε καθημερινή βάση τα πέλματά του για τυχόν ερεθισμούς ή τραυματισμούς.
• Να ελαττώνει το μέγεθος του διασκελισμού προς το τέλος της ημέρας για να ξεκουράζεται το πόδι και να μειωθεί το ρίσκο τραυματισμού.
• Να μην περπατάει χωρίς παπούτσια.
• Να έχει σίγουρα δύο ειδικά ζευγάρια παπούτσια που να τα εναλλάσσει μέσα στην ημέρα.
Δείτε παπούτσια για διαβητικούς από τη New Cosmos Medi.