7 μυστικά για έναν καλύτερο ύπνο

7 μυστικά για έναν καλύτερο ύπνο

Ζωτικής σημασίας για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι ο ύπνος και το ίδιο σημαντικός όσο το νερό και η τροφή. Παράλληλα, ο ύπνος είναι συνώνυμο της χαλάρωσης, της ηρεμίας και της γαλήνης. Η New Cosmos Medi, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, η οποία γιορτάζεται φέτος την 25η του Μάρτη, θέλει να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τη σημασία του ύπνου και να δώσει 7 πολύτιμες συμβουλές για έναν ποιοτικότερο και καλύτερο ύπνο.

Η σημασία του καλού ύπνου

Ο ύπνος είναι μια έντονα αναβολική κατάσταση κατά τη διάρκεια του οποίου το σώμα μας αναπλάθει οστά, μυς και νευρικό ιστό σε τέτοιο βαθμό που συμβαίνουν επιδιορθώσεις βλαβών και ανάπτυξη. Όταν κοιμόμαστε οι αισθήσεις μας, καθώς και η κινητική μας δραστηριότητα αναστέλλονται πλήρως.

Έτσι, το σώμα ξεκουράζεται, ενώ ο εγκέφαλος βρίσκει την ευκαιρία να επεξεργαστεί τις πληροφορίες που προσέλαβε κατά τη διάρκεια της ημέρας και να αποθηκεύσει όσες θεωρεί σημαντικές, ώστε να δημιουργηθεί χώρος για νέα δεδομένα.

Έχει αποδειχθεί ότι ο ύπνος συμβάλλει σημαντικά:

• Στη βελτίωση της λειτουργίας της μνήμης,
• Στη διαμόρφωση θετικής διάθεσης και κοινωνικής συμπεριφοράς,
• Στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος,
• Στον έλεγχο του σωματικού βάρους,
• Στη βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων,
• Στη μείωση του άγχους και στην ισορροπημένη συναισθηματική κατάσταση του ατόμου.

Καταπολέμηση του άγχους πριν τον ύπνο

Πολλές φορές το άγχος και οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας δε μας αφήνουν να κοιμηθούμε εύκολα τα βράδια. Σε όλους μας έχει τύχει να ξαπλώσουμε για ύπνο και να έρχονται στο μυαλό μας όλα όσα κάναμε κατά τη διάρκεια της ημέρας ή τις υποχρεώσεις της επομένης με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να κοιμηθούμε. Το χειρότερο της υπόθεσης είναι ότι το άγχος και ο ύπνος είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Έτσι αν έχουμε άγχος δε μπορούμε να κοιμηθούμε και όσο λιγότερο κοιμόμαστε τόσο περισσότερο αυξάνεται το στρες.

Είτε περνάτε μια δύσκολη περίοδο στη ζωή σας με άγχος και πολλές έννοιες στο κεφάλι σας, είτε όχι, σας δίνουμε 7 tips που θα σας ανακουφίσουν και θα βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου σας.

1. Προσαρμόστε τον χώρο. Είναι γεγονός ότι οι περισσότερες κρεβατοκάμαρες σήμερα έχουν μετατραπεί σε «κέντρο ψυχαγωγίας» με τηλεόραση, laptops, βιβλία και κινητά τηλέφωνα. Καλό θα είναι να ξεκαθαρίσουμε το χώρο της κρεβατοκάμαρας, ώστε να εξυπηρετεί το σκοπό για τον οποίο προορίζεται!

2. Περισσότερη σημασία στη διατροφή. Θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Β, οι υδατάνθρακες και η τρυπτοφάνη μπορούν να βελτιώσουν τον ύπνο σας. Η τρυπτοφάνη είναι ένα αμινοξύ που ο οργανισμός μας μετατρέπει σε σεροτονίνη. Θα τη βρείτε σε πρωτεϊνούχες τροφές όπως ψάρι, αυγά, ξηροί καρποί και γαλακτοκομικά. Αντίστοιχα, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συμβάλλουν στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος και έμμεσα βοηθούν στην καλύτερη ποιότητα του ύπνου.

3. Αποφύγετε το αλκοόλ. Όσο κι αν έχετε την εντύπωση ότι ένα ποτηράκι αλκοόλ θα σας χαλαρώσει και θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο εύκολα, αυτό δεν ισχύει. Ο ύπνος, μετά την κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να γίνεται βαθύτερος στην αρχή, αλλά στη συνέχεια διαταράσσεται. Το αλκοόλ ενισχύει τα επίπεδα αδρεναλίνης και δημιουργεί υπερένταση.

4. Όχι στην τηλεόραση, τον υπολογιστή και το κινητό τουλάχιστον μια ώρα πριν τον ύπνο. Τα οπτικά ερεθίσματα και το μπλε φως που παράγουν οι οθόνες των συσκευών αυτών διαταράσσουν τη χαλάρωση που επιδιώκετε.

5. Ένα ρόφημα χωρίς καφεΐνη όπως το τσάι του βουνού ή το χαμομήλι είναι ιδανικά γα να σας χαλαρώσουν.

6. Η επιλογή ενός άνετου στρώματος ή μαξιλαριού, ανάλογα με τις προσωπικές σας ανάγκες, είναι καθοριστικής σημασίας για έναν υγιή ύπνο. Επομένως επενδύστε απλόχερα γιατί μην ξεχνάτε ότι – λίγο πολύ -θα περάσετε το ένα τρίτο της ζωής σας στο κρεβάτι!

7. Κάντε ένα ζεστό ντους. Το νερό λειτουργεί καθαρτικά για το σώμα και την ψυχολογία σας με αποτέλεσμα να αποβάλλει το άγχος από τα προβλήματα της ημέρας. Επίσης με αυτό το τρόπο ανεβάζετε τη θερμοκρασία τους σώματος σας κατά 1 με 2 βαθμούς, κάτι που σας εξασφαλίζει έναν ήρεμο, βαθύ ύπνο.